Jouw plek om kundig te worden in de Qur’ān.

Alhusayn logo voor de Quran islam Tajwid

Het geven van geschenken op de Mawlid

Inhoudsopgave

Het geven van geschenken op de Mawlid ter ere van de geboorte van de Profeet ﷺ 

Het geven van geschenken op de Mawlid aan elkaar ter ere van de Profeet ﷺ is een goede daad. Dit is omdat het geven van geschenken op zichzelf een gewenste doelstelling is.

De Profeet ﷺ heeft namelijk het volgende vermeld: 

تَهَادَوا تَحَابُّوا

“Geef elkaar geschenken en je zult elkaar liefhebben.” – Muwatta Malik

Het geven van geschenken op de Mawlid post

Het is van belang op te merken dat er geen enkele indicatie is op een verbod op het schenken hiervan ter ere van de nobele Profeet ﷺ of de toelaatbaarheid ervan te beperken tot een bepaalde dag of tijd. 

Conclusie over het geven van geschenken op de Mawlid

Wanneer het schenken van cadeaus ter ere van de nobele Profeet ﷺ toegepast wordt met andere gewenste goede doelstellingen, zoals het brengen van geluk aan het gezin en het onderhouden van de verwantschapsbanden (Silah al-Arham), welke op zich allen juist aangespoord of geboden zijn, dan zal de daad juist Mustahab en Mandub zijn, namelijk gewenst en aangespoord. Dit vanwege de stelregel:

“Middelen die leiden tot de gewenste doelstellingen vallen onder dezelfde regel.”

Kantnoot: Een van de beste manieren om de geliefde Profeet ﷺ te herdenken is door zich te houden aan de geboden en verboden die de nobele Profeet ﷺ heeft vermeld, zijn Sunnah in leven te houden, te houden aan de Mustahabbaat, te leren over zijn leven en je in te zetten voor de islam. Het uiten van blijdschap en delen van presentjes op deze dag leert kinderen ook de gunst van Allah te waarderen, blijdschap te uiten en het vooral niet als een elk andere dag te beschouwen. De Profeet ﷺ staat centraal in ons leven in elk moment van de dag.

Aanbevolen literatuur

Het is aanbevolen op deze verheven dag te leren over het leven van onze geliefde Profeet ﷺ. Hiervoor hebben we een artikel en een boek beschikbaar:

Samenvatting over het leven van de Profeet Muhammad

Seerah van de Profeet ﷺ

In dit wereldbekende werk van Sh. Abdul Ghaniyy al-Maqdisi kom je in vogelvlucht te weten over het leven van de Profeet Muhammad ﷺ.  Je leert over zijn jeugd, ouders, kinderen, familieleden. Daarnaast is er een mooie beschrijven van de uiterlijke kenmerken van de Profeet ﷺ en ook zijn beeldschone eigenschappen. Er is een apart hoofdstuk over de wonderen van de Profeet ﷺ. Op het eind wordt een biografie gegeven van de 10 metgezellen die het bericht ontvingen van het paradijs. 

Bekijk

De argumenten volgens Fiqh

Hoe dit praktijk door de schriftgeleerden van de islam is onderbouwd volgens het islamitisch recht is in een kort en bondig boek samengevat. Madrasah Rayatun Nabiyy  heeft hierop een boekwerk samengesteld waarin de bewijsvoering in het Nederlands is gedaan met de bronnen. Hierin is ook een hoofdstuk toegewijd aan de groepering die stellen dat het herdenken van de Mawlid dwaling is. 

download

De bezwaren op de Mawlid 

Ondanks de Mawlid door de overweldigende meerderheid door de eeuwen heen, tot in de ordes van Mujtahidin, Fuqaha, Muhaddithin, complete moslimrijken werd gepraktiseerd en uitgevoerd, zijn er ook enkelingen geweest die bezwaren hebben geuit op de Mawlid. Op deze bezwaren heeft sh al-islam Imam al-Suyuti rh. een boekwerk geschreven die deze ontleden en beantwoorden. Het boek is in het Engels beschikbaar gesteld tezamen met een lijst van grootgeleerden die de Mawlid, ondanks nieuw, accepteerden en herdachten.

download
Quran-instituut al-Husayn
Quran-instituut al-Husayn
De artikelen en bijdragen van al-Husayn staan onder toezicht van de schriftgeleerden en medewerkers die uitmaken van het team. Voor een volledige beschrijving van het team zie de pagina team. De theologische artikelen zijn afkomstig van de Dar al-Ifta van Al-Azhar of andere betrouwbare bronnen die eerst nagekeken zijn door het team en vervolgens geplaatst op de website.

Vond je het artikel interessant?

Ontvang de artikelen en Fatwa over de islam in je e-mail

Lees hier ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Help mee

Met je Zakah of Sadaqah help je ons zulke artikelen en lessen voor de islam te maken. Studenten leren hierdoor gratis mee.

Doneren voor de Quran omdat we ANBI zijn

Omdat al-Husayn door de belastingdienst ANBI is gekeurd, kun je een groot deel van je Zakah en Sadaqah terugkrijgen. Wanneer je dit doet met een overeenkomst kun je meer terugkrijgen.

…meld je aan en blijf op de hoogte van onze artikelen en boeken en blijf doorleren

Gerelateerde post

Het jaarlijkse ritueel de Mawlid is een innovatie Bidah cover