Jouw plek om kundig te worden in de Qur’ān.

Alhusayn logo voor de Quran islam Tajwid

De liefde tussen echtgenoten aanwakkeren : advies uit de Quran en Profetische overleveringen

Inhoudsopgave

De liefde tussen echtgenoten

Liefde tussen echtgenoten is een emotie met een enorme kracht. Op weinig plaatsen manifesteert liefde zich meer dan in een huwelijk. (Het woord) liefde, dat taalkundig gezien[1] dezelfde wortel heeft als het woord ‘zaad’, is een emotie die bloeit, afhankelijk van hoe echtgenoten voor elkaar zorgen en in welke mate ze die zorg onderhouden.

Over de gehele wereld hoor je de uitdrukking: het was liefde op het eerste gezicht. Hoewel niemand betwist dat dit gevoel onmogelijk is, wordt de meerderheid van de mensen niet verliefd door simpelweg naar iemand te staren. In feite gaan ze er echter, eenmaal in een relatie, in en uit, en beëindigen ze soms opzettelijk hun relaties. Mannen zijn door de geschiedenis heen verweten dat zij niet begrijpen hoe zij hun liefde op de juiste manier dienen te tonen en zelden hebben mannen mentoren inzake hoe zij hun liefde voor hun vrouwen goed kunnen koesteren. Bijna elke cultuur en de meeste religies hebben verhalen die over dit onderwerp gaan en die de prachtige relatie tussen man en vrouw benadrukken. In de islam zijn er niet alleen Gods woorden die ons vertellen hoe we ons moeten wenden tot onze vrouwen, maar wij hebben ook het leven van de Profeet Mohammed (vrede en zegeningen zijn met hem), waarvan wij geloven dat hij de belangrijkste man is die ooit heeft geleefd. Een man die meerdere vrouwen had en zelfs de ontzagwekkende taak had om de boodschap van God aan de mensheid over te brengen. Hij slaagde erin om een voorbeeldige echtgenoot te zijn. Middels hem zullen we kijken naar een paar manieren waarop elke man zijn relatie met zijn vrouw kan verbeteren.

Relaties zijn alles

De vrouw van de Profeet, Aishah (Allah is tevreden met haar) heeft overgeleverd:

“Ik was niet zo jaloers op enige vrouw van de Profeet zoals ik jaloers was op Khadijah en dit was niet omdat ik haar zag. Het was alleen omdat de Boodschapper van God haar zo vaak noemde en omdat, wanneer hij een schaap slachtte, hij op zoek ging naar Khadijah’s vrienden om hen wat (van het vlees) te schenken.” (Tirmidhi)

De Profeet werd eens gevraagd van wie hij het meeste hield. Hij antwoordde: “Aishah.” Toen de vragensteller zijn vraag herformuleerde en vroeg van wie van de mannen, antwoordde hij: “Haar vader.” (Sahih Muslim)

Een van de eerste dingen die jij kunt doen om je relatie met jouw vrouw te verbeteren, is jouw relatie met haar familie en vrienden te verbeteren. Wij zijn mensen van relaties en vrouwen zijn individuen die hun liefde het beste tonen via deze relaties. Als iemand zijn waardering en liefde voor zijn partner wil tonen, dan moet hij dit ook tonen aan degenen die zijn partner gelukkig maken.

In deze overleveringen zien wij hoe attent de Profeet ﷺ was met betrekking tot het onderhouden van sterke banden met degenen die zijn vrouw gelukkig maakten. Deze aandacht was er tijdens haar leven en ging daarna door. Die aandacht was ongetwijfeld een bron van grote liefde en genegenheid tijdens zijn huwelijk. Het is belangrijk dat elke man ervoor zorgt dat hij voldoende tijd besteedt aan het cultiveren van echte relaties met degenen die een relatie met zijn vrouw onderhouden.

De overlevering waarin de Profeet ﷺ werd gevraagd door een Metgezel van wie hij, behalve Aishah hield, neemt door zijn antwoord toe in schoonheid. Hij had gemakkelijk kunnen zeggen dat hij van Abu Bakr hield, omdat iedereen wist van zijn hechte relatie met hem. In plaats daarvan verbond hij zijn vrouw aan het antwoord, waarmee hij ﷺ zijn immense liefde voor haar liet zien.

Dankbaarheid

Abu Hurairah (Allah is tevreden met hem) heeft overgeleverd dat de Boodschapper ﷺ van God zei:

“Wie niet dankbaar is ten opzichte van de mensen, is God niet dankbaar.” (Tirmidhi)

Het tonen van je liefde is belangrijk. In de Engelse taal is er een citaat:

“Als je van iemand houdt, moet je het hen zeggen.”

Waarom? Het laten zien en bevestigen van die liefde tussen echtgenoten is immers belangrijk in een relatie. Dit leidt tot het belang van het tonen van dankbaarheid. Dit is een handeling die gemakkelijk en eenvoudig is, maar die vaak over het hoofd wordt gezien. Soms moet jouw partner gewoon een eenvoudig ‘dankjewel’ horen.

Deze overlevering is veelzeggend. Wij moeten mensen zijn die onze dankbaarheid aan anderen tonen en door dit te doen, tonen wij onze dankbaarheid aan het Goddelijke. Dat gezegd hebbende, aan wie kun je beter je dankbaarheid tonen dan aan je vrouw? Degene die emotioneel en fysiek van jou houdt en die op gezette tijden in spirituele zin zorgt voor jouw welzijn. Een persoon die zich regelmatig opoffert voor het welzijn van jouw huis. Als God jouw gezin met kinderen zegent, wie is het dan die het vaakst zijn tijd, doelen en ambities opoffert om de jonge mannen en vrouwen, die aan jullie beiden door God zijn toevertrouwd, voldoende te cultiveren? Ongetwijfeld de vrouw, koester haar en wees dankbaar voor die opoffering door haar te herinneren aan haar verheven status, zowel in de islam als in jouw hart.

Hoe goed ken jij haar?

De Profeet ﷺ zei eens tegen Aishah:

“Ik weet heel goed wanneer jij blij met mij of boos op mij bent.”

Aishah antwoordde: “Hoe weet U dat?” Hij zei: “Als jij blij met mij bent, zweer jij door te zeggen: ‘Bij de God van Mohammed’, maar als jij boos bent, zweer jij door te zeggen: ‘Bij de God van Ibrahim.’” (Bukhari)

Als er één gebied is waarop wij als mannen tekortschieten, dan is het empathie voor onze vrouwen. Wij kunnen vaak geen idee hebben van hun mentale toestand en hebben evenmin geen idee of het onze eigen handelingen waren die dit veroorzaakten. Afgestemd zijn op onze vrouwen en hun behoeften, wensen en zaken die hun tegenstaan, is belangrijk om een ​​sterke relatie op te bouwen en het zaadje dat liefde heet te laten groeien.

De Profeet Mohammed ﷺ had een dusdanige relatie met zijn vrouwen dat hij begreep dat een bepaalde verandering in woorden een verandering in haar emotionele toestand aanduidde, hij was afgestemd op zijn vrouwen.

Heb plezier en verwen haar

Er is overgeleverd dat Aishah zei:

“De Profeet racete met mij en ik versloeg hem.” (Ibn Majah)

Wanneer je je realiseert hoeveel jouw vrouw zich heeft opgeofferd en je je bewust bent van haar emotionele toestand, dan wordt het tijd om het naar een hoger niveau te tillen door jouw vrouw de pauze te geven die zij zo hard verdient. Het is een goede plaats om hier te vermelden dat een vrouw niet alleen een pauze verdient als zij een moeder is, maar dat zij, net als jij, een pauze verdient, gewoon omdat zij is wie ze is. Elke dag is een test van God en zij slaagt voortdurend voor die testen door haar afhankelijkheid van God, wil en geduld.

Hoe schenkt men zijn vrouw een pauze? De Profeet ﷺ stond bekend om het racen met zijn vrouw en om het genieten van hun gezelschap op andere leuke manieren. Misschien heb je de gelegenheid om haar mee te nemen op een vakantie, een hotelkamer te huren voor een weekend en weg te gaan, haar misschien te trakteren op een dag naar een schoonheidsalon, of beter nog, een leuke omgeving bij jouw thuis te creëren. Dit zijn allemaal manieren om de liefde tussen jullie beiden te vergroten.

Eer het vertrouwen dat God jou heeft gegeven

God zegt in de Quran:

Mannen zijn toezichthouders over de vrouwen omdat Allah de ene boven de andere heeft verheven en met hetgeen zij van hun bezittingen (aan hen) hebben besteed.” (Quran 4:34)

Zij zijn (als) een gewaad voor jullie en jullie zijn (als) een gewaad voor hen.” (Quran 2:187)

Deze twee verzen leren de lezer een zeer belangrijke les, d.w.z. mensen hebben een vertrouwensband met God. Die vertrouwensband dient niet te worden geschonden. Een les die we uit het tweede vers kunnen halen, is dat net zoals kleding jou beschermt tegen schade, net zoals deze jou verwarmt bij koud weer, net zoals deze jou mooier maakt, zo zou jij ook voor jouw vrouw moeten zijn. Jij dient een man te zijn die zijn vrouw beschermt tegen schade. Als de wereld moeilijk wordt, dien jij haar bron van geruststelling te zijn, en dien jij haar te verfraaien, niet alleen door haar mooie kleding te schenken, maar door een man te zijn die dient om haar te verheffen, niet een die haar belast.

De Profeet ﷺ zei:

“Deze wereld bestaat slechts uit voorzieningen en er is geen betere voorziening in deze wereld dan een rechtschapen vrouw.”

Doe je best om een ​​van de grootste geschenken te eren, na de leiding die God jou heeft gegeven.

Help mee met het boek over Nikah

Er is in Nederland een urgente nood aan advies voor jongeren en getrouwde stellen die hun huwelijk willen redden, vebeteren, gelukkiger willen leven. We willen graag een boek uitbrengen met handige tips en adviezen voor stellen. Hoe zij dienen om te gaan met elkaar, voor het huwelijk, tijdens het huwelijk en na een scheiding. Help graag mee en doneer, wordt het liefst een maandelijkse donateur.

Of iDeal link, Wordt donateur >>>

Lees meer over het project >>>

Lees ook:


[1] In de Arabische taal.

Nikah-aktes voor aankomende of al getrouwde stellen

Maak je partner blij met een beeldschone Nikah-akte. speciaal voor getrouwden en toekomstige huwelijksechtparen. Deze aktes worden speciaal opgemaakt in beeldschone kalligrafie, in koninklijke design en zijn islamitisch conform. www.nikah-akte.nl

Quran-instituut al-Husayn
Quran-instituut al-Husayn
De artikelen en bijdragen van al-Husayn staan onder toezicht van de schriftgeleerden en medewerkers die uitmaken van het team. Voor een volledige beschrijving van het team zie de pagina team. De theologische artikelen zijn afkomstig van de Dar al-Ifta van Al-Azhar of andere betrouwbare bronnen die eerst nagekeken zijn door het team en vervolgens geplaatst op de website.

Vond je het artikel interessant?

Ontvang de artikelen en Fatwa over de islam in je e-mail

Lees hier ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Help mee

Met je Zakah of Sadaqah help je ons zulke artikelen en lessen voor de islam te maken. Studenten leren hierdoor gratis mee.

Doneren voor de Quran omdat we ANBI zijn

Omdat al-Husayn door de belastingdienst ANBI is gekeurd, kun je een groot deel van je Zakah en Sadaqah terugkrijgen. Wanneer je dit doet met een overeenkomst kun je meer terugkrijgen.

…meld je aan en blijf op de hoogte van onze artikelen en boeken en blijf doorleren

Gerelateerde post

Het geven van geschenken op de Mawlid cover

© Stichting al-Husayn – Alle rechten voorbehouden