Jouw plek om kundig te worden in de Qur’ān.

Alhusayn logo voor de Quran islam Tajwid

De exacte dag van de geboorte van de Profeet Muhammad

Inhoudsopgave

Is de 12e van Rabi’ al-Awwal de exacte datum van de geboorte van de Profeet ﷺ?

Antwoord

De exacte Hijri-datum van de geboortedag van de Profeet ﷺ is een kwestie van historisch meningsverschil. De consensus van de geleerden door de eeuwen heen is dat de Profeet ﷺ werd geboren in de maand Rabi’ al-Awwal, maar de exacte datum van zijn nobele geboorte is een punt van dispuut. De meerderheid van de geleerden is het er niettemin over eens dat de nobele geboorte van de Profeet ﷺ op 12 Rabi’ al-Awwal is.

De herdenking van de geboorte van de Profeet Muhammad ﷺ beperken

Kwesties waarover meerdere juridische meningen over bestaan zouden geen kwesties van verdeeldheid onder moslims moeten zijn. De nobele geboorte van de Profeet ﷺ volgens de Gregoriaanse kalender is op 20 april. Er is een historische consensus over deze datum.

Sterker nog, moslims zouden het gehele jaar door in een constante staat van vreugde en geluk moeten zijn met de geboorte van de nobele Profeet ﷺ. Ze zouden de herdenking van de geboorte van de Profeet ﷺ, [welke een grootse gunst is van Allah op de natie], niet moeten beperken tot een specifieke dag waarover controverse bestaat.

En de Almachtige Allah weet het het beste.

De exacte dag van de geboorte van de Profeet Muhammad vierkant

Aanbevolen literatuur

Het is aanbevolen op deze verheven dag te leren over het leven van onze geliefde Profeet ﷺ. Hiervoor hebben we een artikel en een boek beschikbaar:

Samenvatting over het leven van de Profeet Muhammad

Seerah van de Profeet ﷺ

In dit wereldbekende werk van Sh. Abdul Ghaniyy al-Maqdisi kom je in vogelvlucht te weten over het leven van de Profeet Muhammad ﷺ.  Je leert over zijn jeugd, ouders, kinderen, familieleden. Daarnaast is er een mooie beschrijven van de uiterlijke kenmerken van de Profeet ﷺ en ook zijn beeldschone eigenschappen. Er is een apart hoofdstuk over de wonderen van de Profeet ﷺ. Op het eind wordt een biografie gegeven van de 10 metgezellen die het bericht ontvingen van het paradijs. 

Bekijk

De argumenten volgens Fiqh

Hoe dit praktijk door de schriftgeleerden van de islam is onderbouwd volgens het islamitisch recht is in een kort en bondig boek samengevat. Madrasah Rayatun Nabiyy  heeft hierop een boekwerk samengesteld waarin de bewijsvoering in het Nederlands is gedaan met de bronnen. Hierin is ook een hoofdstuk toegewijd aan de groepering die stellen dat het herdenken van de Mawlid dwaling is. 

download

De bezwaren op de Mawlid 

Ondanks de Mawlid door de overweldigende meerderheid door de eeuwen heen, tot in de ordes van Mujtahidin, Fuqaha, Muhaddithin, complete moslimrijken werd gepraktiseerd en uitgevoerd, zijn er ook enkelingen geweest die bezwaren hebben geuit op de Mawlid. Op deze bezwaren heeft sh al-islam Imam al-Suyuti rh. een boekwerk geschreven die deze ontleden en beantwoorden. Het boek is in het Engels beschikbaar gesteld tezamen met een lijst van grootgeleerden die de Mawlid, ondanks nieuw, accepteerden en herdachten.

download
Quran-instituut al-Husayn
Quran-instituut al-Husayn
De artikelen en bijdragen van al-Husayn staan onder toezicht van de schriftgeleerden en medewerkers die uitmaken van het team. Voor een volledige beschrijving van het team zie de pagina team. De theologische artikelen zijn afkomstig van de Dar al-Ifta van Al-Azhar of andere betrouwbare bronnen die eerst nagekeken zijn door het team en vervolgens geplaatst op de website.

Vond je het artikel interessant?

Ontvang de artikelen en Fatwa over de islam in je e-mail

Lees hier ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Help mee

Met je Zakah of Sadaqah help je ons zulke artikelen en lessen voor de islam te maken. Studenten leren hierdoor gratis mee.

Doneren voor de Quran omdat we ANBI zijn

Omdat al-Husayn door de belastingdienst ANBI is gekeurd, kun je een groot deel van je Zakah en Sadaqah terugkrijgen. Wanneer je dit doet met een overeenkomst kun je meer terugkrijgen.

…meld je aan en blijf op de hoogte van onze artikelen en boeken en blijf doorleren

Gerelateerde post

Het jaarlijkse ritueel de Mawlid is een innovatie Bidah cover