Jouw plek om kundig te worden in de Qur’ān.

Alhusayn logo voor de Quran islam Tajwid

Hoe vind je de juiste uitspraak, hoe vind je de Makhraj?

Inhoudsopgave

In dit artikel zal een korte uitleg gegeven worden hoe je de juiste uitspraak kunt vinden, wat de methodiek is gehanteerd door de geleerden.

De juiste uitspraak vinden

Tajwid is het reciteren van de Quran volgens een specifieke manier zoals overgeleverd van de geliefde Profeet Muhammad ﷺ. Het praktiseren van Tajwid bij het reciteren van de Quran is verplicht op elke persoon. Meer over de definitie kun je lezen in het artikel Wat is Tajwid?

Kort gezegd houdt dit in dat we verplicht zijn de Quranische letters juist uit te spreken. Dit kan niet anders dan door deze van de juiste articulatieplekken, oftewel Makharij, te uiten. Het doet er niet aan toe of iemand dit bewust doet of onbewust, zolang de Quran maar juist uitgesproken wordt.

De juiste uitspraak de juiste Makhraj cover

Waarom moet ik begrijpen waar een letter vandaan komt?

Het moet juist niet! Maar uit ervaring blijkt, dat wanneer iemand op de hoogte is van waar en hoe een letter ontstaat, dan kan zo’n persoon beter in staat zijn om de klank te beschermen van onzuiverheden. Iemand kan met deze kennis tot een mate zijn tong en mond richten tot het juiste geluid. Dit is waarom geleerden door de eeuwen heen, naast de praktijk, veel moeite hebben gedaan in het beschrijven van het proces. Alhamdulillaah! We leven nu in een tijd waarin het ontstaan van het geluid met plaatjes en video’s te zien is. Let op de nuance hierin later in het artikel.

 

Hoe kun je de juiste Makhraj van een Ḥarf herkennen?

Om de exacte plek van oorsprong van de letter te achterhalen, wordt de letter uitgesproken in de Sakin situatie met een Hamzah daarvoor zoals in أَبْ. Bij de Ḥuruf Maddah kun je dit makkelijk herkennen door de daarvoor behorende Ḥarakah te plaatsen zoals in أُوتِينَا. Je merkt hierin een groot verschil op: bij de niet-Maddah letters botst het op een plek, terwijl bij de Maddah deze eindigt in een leegte.

De oefening voor de juiste uitspraak met de Sakin situatie, is gedaan in module 2 van al-Qaidah al-Nuraniyyah, dit is zonder meer een van de beste manieren om je uitspraak te fine tunen. Zelfs gevorderde recitanten herhalen dit keer op keer bij een vakkundige docent(e).

Stappenplan vanaf het begin

We hanteren om dit proces te perfectioneren een bewezen en ijzersterke stappenplan van Sheikh Qari Khair Muhammad Chisti, de directe afgevaardigde van Sheikh Mahmoud Khalil al-Hosary rh. Dit systeem is zo profijtvol dat zelfs Aziaten die de Arabische klanken niet beheersten, getraind worden in Tajwid, en zelfs competities winnen van de Arabieren!

De kundigheid van de docent(e) is het fundament in dit proces. [1] 

[1] Indien de leraar geen Qāri'(ah) volgens het jargon is, is het vrijwel  onmogelijk om de juiste klanken aan te leren. Dit is omdat door het lezen van teksten en het bekijken van afbeeldingen de vaardigheid geenszins kan worden aangeleerd. In aanwezigheid en onder begeleiding van een vakkundige Qāri'(ah) zal door middel van ‘gissen en missen’ uiteindelijk de juiste uitspraak verkregen worden. De uitspraken die de Aṣḥāb (metgezellen) van de geliefde Profeet ﷺ hebben geleerd zijn vanaf zijn heilige tijdperk altijd met precisie vocaal overgebracht. Doordat de student(e) meteen leert hoe het moet en waar het vandaan komt voorkom je dat je later moet herstellen of corrigeren.

Verschil in aanpak tot het juiste geluid

Er is echter een groot verschil in aanpak van overdracht van geluid in deze tijd. Waar in de oude tijd, vanwege goede docentschap en kwaliteit van de docenten, er geen nood aan plaatjes toe was, is het in deze tijd compleet omgedraaid.

In de meeste gevallen bevatten plaatjes van nu, juist een overvloed aan informatie welke het leerproces bemoeilijken en ingewikkelder maken dan nodig: boeken vol met details waar niemand wat aan heeft voor de praktijk noch controle over kan hebben bij de uitspraak. Terwijl de docent(e) de uitspraken niet beheerst noch correct over kan brengen.

Dit is waarom de opzet van de oude Tajwidboeken, zelfs de meest autoritaire boeken, compleet anders is.

Bij onderwijs van Tajwid is de kundigheid van de docenten wat het verschil maakt, zijn of haar juiste uitspraak, iemand die weet wat een recitant(e) nodig heeft, corrigeert en de focus legt waar het eigenlijk op hoort te zijn. Dit is wat we in de cursus ook zullen uitleggen en hanteren. Hiermee zul je als student maximaal profiteren.

Simpel is doeltreffender


Een cursus als al-Qaidah al-Nuraniyyah is vanwege zijn simpliciteit, begeleiding en praktijk zelfs doeltreffender en verheven boven een cursus welke zich richt op uitsluitend plaatjes en (overbodige) theorie.

Begin met leren

Leer Arabisch lezen of de Quran juist reciteren

Begin met leren

Leer Arabisch lezen of de Quran juist reciteren

De cursus de 17 Makharij volgens al-Muqaddimah al-Jazariyyah

De cursus de 17 Makharij volgens al-Muqaddimah al-Jazariyyah is dus bedoeld als ondersteuning van de recitatielessen, slechts om het opgedane geluid bij te slijpen en niet bedoeld als een instapmodel. In de cursus wordt er gebruik gemaakt van beeld en theorie en wordt er van uitgegaan dat iemand de basis correct is aangeleerd.

Leer Tajwid

De 17 Makharij uit al-Jazariyyah

Leer Tajwid

De 17 Makharij uit al-Jazariyyah

Kun je de letters nog niet goed uitspreken?


Merk je dat je uitspraak nog niet goed is? Volg dan de cursus al-Qaidah al-Nuraniyyah module 2 waarin we veel oefenen met het geluid en uitspraak. Beoefen dit onder supervisie van een goedreciterende Qari(ah).

We koppelen aan elke les een recitatie vanuit de Quran en ontleden een Surah letter voor letter. Hiermee zal een student(e) op een zeer overzichtelijke en makkelijke manier begrijpen hoe geluiden voortgebracht moeten worden.

We doen dit aan de hand van plaatjes en leggen stap voor stap uit hoe een Quranische Harf ontstaat vanuit de keel, mond of lippen.

Boeken die je gaan helpen

Inleiding tot Tajwid volgens Hafs

Dit boek is voor een beginnende student in Tajwid. Door een stappenplan en tips leer je in snelle tempo het vak Tajwid praktiseren. Je leert hoe je de letters van de Quran moet uitspreken, hoe de letters tot stand komen en welke eigenschappen tot een letter behoren. Je leert daarna de basis Tajwidregels van Izhar, Idgham, Ikhfaa, en Iqlab maar ook de Madd en nog veel meer. 
Bekijk >>>

Bekijk

Beknopte uitleg van Tuhfah al-Atfal

Het gedicht Tuḥfah al-Aṭfāl is een van de meest bekende werken in Tajwid. Het is geschreven door sh. Sulaymān al-Djamzūriyy al-Shāfiᶜiyy. De imam dichtte op beeldschone en haast ongeëvenaarde wijze, over de regels omtrent de Nūn, de Tanwīn en de Mudūd, waardoor het uit het hoofd leren van de regels voor jong en oud mogelijk is. 
Bekijk >>>

Bekijk

De Waqf volgens Hafs en Warsh

Dit boek gaat over de leer Waqf, namelijk: waar en hoe juist te stoppen in de nobele Qur’ān. Hiernaast worden de ondersoorten van Waqf ook toegelicht, zoals de Saktah, de Sukūt en de Qat’. Er zal ook uitgelegd wat de Waqf-tekens inhouden en hoe iemand deze dient te gebruiken. Om deze kennis makkelijk te maken, worden de regels van Waqf met structuur uitgelegd en zijn er regels volgens Warsh eraan toegevoegd. 
Bekijk >>>

De Waqf volgens Hafs en Warsh cover
Bekijk

Begin met je lessen in Tajwid

Leer de Quran reciteren met Tajwid. Bij het Quran-instituut al-Husayn kun je gratis studeren in een mooie en professionele leeromgeving en kun je leren wanneer jou dat uitkomt. Maak ook gebruik van de gratis 1-op-1 cursussen bij een vakkundige docent van Al-Azhar.

Boeken over Tajwid en de Arabische taal, kun je via: de webshop

Mohamed Yaseen Khan al-Azhari
Mohamed Yaseen Khan al-Azhari
Gestudeerd aan al-Azhar universiteit, Jamia Amjadia en al-Jamiatul Ashrafia. Zijn expertise is op het gebied van ʿIlm al-Kalām, Qirā-ah (10-stijlen Shaṭibiyyah en Ṭayyibah), Rasm, Fiqh, Ḥadith en Iftaāˈ. Hij heeft zijn Iftaāˈ studie aan de Al-Azhar universiteit gedaan en verricht zijn werkzaamheden als moeftie en ingenieur. Hij is een cum laude afgestudeerde werktuigbouwer (TH-Rijswijk) en heeft daarnaast Materiaalkunde op de TU Delft gestudeerd (MSE).

Vond je het artikel interessant?

Ontvang de artikelen en Fatwa over de islam in je e-mail

Lees hier ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Help mee

Met je Zakah of Sadaqah help je ons zulke artikelen en lessen voor de islam te maken. Studenten leren hierdoor gratis mee.

Doneren voor de Quran omdat we ANBI zijn

Omdat al-Husayn door de belastingdienst ANBI is gekeurd, kun je een groot deel van je Zakah en Sadaqah terugkrijgen. Wanneer je dit doet met een overeenkomst kun je meer terugkrijgen.

…meld je aan en blijf op de hoogte van onze artikelen en boeken en blijf doorleren

Gerelateerde post

De juiste uitspraak de juiste Makhraj cover