Jouw plek om kundig te worden in de Qur’ān.

Alhusayn logo voor de Quran islam Tajwid

Wat is Tajwid?

Inhoudsopgave

In dit artikel krijg je uitleg over wat Tajwid inhoudt, de regels hierover en hoe je hieraan kunt voldoen.

Wat is Tajwid en waar kan ik Tajwid leren?

Wat is Tajwid cover

Antwoord:

Tajwid is het reciteren van de Quran volgens een specifieke manier zoals overgeleverd van de geliefde Profeet Muhammad ﷺ. Het praktiseren van Tajwid bij het reciteren van de Quran is verplicht op elke persoon. Allah gebiedt namelijk in de Quran tot het reciteren van de Quran met Tarteel:

“En reciteer de Quran zeer zeker met Tarteel” (73:4)

Tarteel houdt volgens de metgezel Sayyiduna Ali in:

Het uitspreken van de Quranische letters van zijn juiste articulatieplekken (Makharidj) met al zijn eigenschappen (Tajwid), en de posities van waar en hoe je moet stoppen in de Quran, in acht nemen. – Geparafraseerd 

Genomen uit het boek: inleiding tot Tajwid volgens Hafs.

Wat is Tajwid?

Dit houdt kort gezegd in dat we verplicht zijn de Quranische letters juist uit te spreken. Dit is niet mogelijk dan de Quranische letters te uiten vanuit hun juiste articulatieplaatsen (Makharidj – articulatiepunten), met de bijbehorende eigenschappen.

Als het gaat om de eigenschappen van de Arabische letters, zijn er hierin weer subcategorieën.

  1. die altijd bij een letter horen (al-Sifat al-Lazimah)
  2. die er soms zijn (al-Sifat Ghayr al-Lazimah) of afhankelijk zijn van situaties (al-Sifat al-‘Aridah)

Omdat Tajwid alleen tot uiting komt bij het reciteren, heeft iemand er niets aan het kennen van de regels of theorie totdat hij of zij deze praktiseert en juist vocaliseert. Deze klanken dienen daarom bij een geschikte persoon (Qari’ of een Qari-ah) beoefend te worden. Er is simpel weg geen andere manier. Indien je nog niet kunt goed kunt reciteren is het belangrijk een docent te zoeken. Er zijn een aantal goede boeken hierover beschikbaar via vele winkels en instituten.

Voorbeeldles van Tajwid in de Surah al-Fatihah

Een voorbeeld van hoe Tajwid [bij o.a. Quran-instituut al-Husayn] onderwezen wordt met inachtneming van de Makharidj is in de video hieronder te zien. De student(e) zal tijdens een Tajwidsessie bewust zijn worden hoe hij of zij reciteert. De Makharidj worden herkend en daarvanuit de letters uitgesproken. Daarnaast zal altijd het geluid vooropstaan boven de theorie. Er worden daarnaast adviezen en correcties aangeduid tijdens praktijk. Wil je ook Tajwid leren? Begin er dan mee bij al-Husayn. Je kunt het aanbod bekijken via de volgende link: educatieplatform al-Husayn

Inleiding tot Tajwid volgens Hafs

Dit boek is voor een beginnende student in Tajwid. Door een stappenplan en tips leer je in snelle tempo het vak Tajwid praktiseren. Je leert hoe je de letters van de Quran moet uitspreken, hoe de letters tot stand komen en welke eigenschappen tot een letter behoren. Je leert daarna de basis Tajwidregels van Izhar, Idgham, Ikhfaa, en Iqlab maar ook de Madd en nog veel meer. 
Bekijk >>>

Bekijk

Beknopte uitleg van Tuhfah al-Atfal

Het gedicht Tuḥfah al-Aṭfāl is een van de meest bekende werken in Tajwid. Het is geschreven door sh. Sulaymān al-Djamzūriyy al-Shāfiᶜiyy. De imam dichtte op beeldschone en haast ongeëvenaarde wijze, over de regels omtrent de Nūn, de Tanwīn en de Mudūd, waardoor het uit het hoofd leren van de regels voor jong en oud mogelijk is. 
Bekijk >>>

Bekijk

De Waqf volgens Hafs en Warsh

Dit boek gaat over de leer Waqf, namelijk: waar en hoe juist te stoppen in de nobele Qur’ān. Hiernaast worden de ondersoorten van Waqf ook toegelicht, zoals de Saktah, de Sukūt en de Qat’. Er zal ook uitgelegd wat de Waqf-tekens inhouden en hoe iemand deze dient te gebruiken. Om deze kennis makkelijk te maken, worden de regels van Waqf met structuur uitgelegd en zijn er regels volgens Warsh eraan toegevoegd. 
Bekijk >>>

De Waqf volgens Hafs en Warsh cover
Bekijk

Begin met je lessen in Tajwid

Leer de Quran reciteren met Tajwid. Bij het Quran-instituut al-Husayn kun je gratis studeren in een mooie en professionele leeromgeving en kun je leren wanneer jou dat uitkomt. Maak ook gebruik van de gratis 1-op-1 cursussen bij een vakkundige docent van Al-Azhar.

Begin met leren

Leer Arabisch lezen of de Quran juist reciteren

Begin met leren

Leer Arabisch lezen of de Quran juist reciteren

Leer Tajwid

De 17 Makharij uit al-Jazariyyah

Leer Tajwid

De 17 Makharij uit al-Jazariyyah

Boeken over Tajwid en de Arabische taal, kun je via: de webshop

Lees ook

Mohamed Yaseen Khan al-Azhari
Mohamed Yaseen Khan al-Azhari
Gestudeerd aan al-Azhar universiteit, Jamia Amjadia en al-Jamiatul Ashrafia. Zijn expertise is op het gebied van ʿIlm al-Kalām, Qirā-ah (10-stijlen Shaṭibiyyah en Ṭayyibah), Rasm, Fiqh, Ḥadith en Iftaāˈ. Hij heeft zijn Iftaāˈ studie aan de Al-Azhar universiteit gedaan en verricht zijn werkzaamheden als moeftie en ingenieur. Hij is een cum laude afgestudeerde werktuigbouwer (TH-Rijswijk) en heeft daarnaast Materiaalkunde op de TU Delft gestudeerd (MSE).

Vond je het artikel interessant?

Ontvang de artikelen en Fatwa over de islam in je e-mail

Lees hier ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Help mee

Met je Zakah of Sadaqah help je ons zulke artikelen en lessen voor de islam te maken. Studenten leren hierdoor gratis mee.

Doneren voor de Quran omdat we ANBI zijn

Omdat al-Husayn door de belastingdienst ANBI is gekeurd, kun je een groot deel van je Zakah en Sadaqah terugkrijgen. Wanneer je dit doet met een overeenkomst kun je meer terugkrijgen.

…meld je aan en blijf op de hoogte van onze artikelen en boeken en blijf doorleren

Gerelateerde post

De juiste uitspraak de juiste Makhraj cover