Sulaymān al-Djamzūriyy
Zijn naam is Sulaymān b. Husayn b. Muhammad b. Shalabiyy al-Djamzūriyy, ook wel bekend als al-Afandiyy. Hij behoort tot de grote, zeer gerespecteerde en geëerde Qirā-ah specialisten van zijn tijd. Hij behoorde tot de Shāfiᶜiyy wetschool. Hij werd geboren in de maand Rabīᶜ al-Awwal in 1160 H te Tandatā, wat nu bekend staat als Tantā.
Zijn kennisvergaring in de recitatiewetenschap
Hij ondernam een reis naar de universiteit al-Ahmadiyy en ging in de leer bij de grootgeleerde en de imam der Qurraāʹ van zijn tijd, de steunpilaar voor de recitanten, namelijk: ᶜAliyy b. ᶜUmar b. Ahmad b. ᶜUmar b. Nādjiyy, de grote al-Mīhiyy al-Ahmadiyy[1] al-Shāfiᶜiyy (gest. 1204 H.). Hij deed bij hem de kundigheid en expertise in de Qirā-ah-recitatiestijlen op en de finesses van Tajwīd.
Zijn werken in de recitatiewetenschap
Van de nobele sheikh zijn vele vruchten tot stand gekomen. In de recitatiewetenschap zijn de volgende werken heel bekend:
Fath al-Aqfāl Sharh Tuhfah al-Atfāl, Nazm Kanz al-Maᶜāniē bi Tah-rīr Hirz al-Amāniyy en de uitleg daarop: al-Fath al-Rahmāniyy Sharh Kanz al-Amāniyy. Ook het gedicht in de Riwāyah van al-imam Warsh en Djāmiᶜ al-Masarrah fī Sjāwāhid al-Shātibiyyah.
Zijn overlijden
Het is niet exact bekend wanneer de nobele sheikh is komen te overlijden. Van wat er bekend is en begrepen wordt, is dat hij nog levend was in het jaar 1208 H, omdat dit het jaar is waarin hij het werk al-Fath al-Rahmāniyy afrondde.
Sh. al-Dabbāᶜ (uitlegger)
Zijn specialisme
Het gedicht Tuhfah al-Atfāl werd uitgelegd door een vooraanstaande leider der geleerden in de recitatiewetenschap, heer en meester in Tajwīd en Qirā-ah, in orthografie van de Qurʹān en in de Ayāt-wetenschap. Hij was daarnaast belast met de controle van de Qurʹānische manuscripten die gedrukt werden. Zijn naam is ᶜAliyy b. Muhammad b. Hasan b. Ibrāhīm ook wel bekend als al-Dabbāᶜ. Hij verkreeg de uitzonderlijke positie van hoofdonderwijzer in de recitatiewetenschap en Qirā-ah, en was de imam, boven de overige uitzonderlijke grootgeleerden en specialisten van zijn tijd, van heel Egypte.
Zijn karakter
Hij was een zeer godvrezende man, buitengewoon intelligent, had veel gezag, was zeer gefatsoeneerd, zeer toegewijd, continue bezig met aanbidding, zeer nederig, zeer coulant naar de medemens, vergevensgezind, zeer vrijgevig en altijd bezig met de recitatie van de Qurʹān.
Kennisvergaring en zijn docenten
Hij deed zijn specialisatie in de recitatiekunde op bij talloze Shuyūkh[2]. Deze Shuyūkh waren zeer vroom en grote specialisten op hun vakgebied, mensen die ongeëvenaard waren in hun kwaliteiten om de Qirā-āt te waarborgen. Onder hen behoren de grootgeleerden, de specialisten, sh. Hasan al-Koetbiyy en sh. ᶜAbd al-Rahmān al-Khateeb al-Shaᶜᶜār, bij wie hij dit specialisme ontwikkelde.
Zijn meest bekende student
Tot de zeer bekende vakrecitanten van Egypte die van sheikh al-Dabbāᶜ kennis hebben verworven behoren: de grootgeleerde, de Muqriʹ sh. Ahmad ᶜAbd al-ᶜAzeez Ahmad Muhammad al-Zayyāt al-Misriyy al-Dareer. Buiten Egypte was de grootgeleerde, de specialist sh. ᶜAbd al-ᶜAzeez b. sh. Muhammad ᶜAliyy ᶜUyūn al-Sūd zijn student die de hoofdspecialist en hoofdmoefti van Hims te Syrië was (heengegaan in het jaar 1399 H.).
Zijn overlijden
De nobele sheikh verliet deze wereld omstreeks 1367 Hidjriyy. Hij had zijn leven volledig toegewijd aan het dienen van de Qurʹan en diens bewakers.
Moge Allāh sh. Sulaymān en sh. Dabbāᶜ zegenen met het beste in beide werelden. Moge Allāh hen laten herrijzen als dragers van de Qurʹan en als dienaren van de nobele Profeet Vrede zij met hen.
[1] Niet te verwarren met de ongelovige groepering Ahmadiyyah van Mirza Ghulam al-Qādiyāniyy. Hij waande zichzelf een profeet.
[2] Hiermee wordt niet de graad van sheikh in geleerdheid van vandaag bedoeld, maar de uiterste graad van excellentie.
Werken
Het boek met uitleg is naar het Nederlands vertaald en te koop: Tuhfah al-Atfal . Bij aanschaf van een Tajwid of Waqf boek krijg het het Tuhfah al-Atfal er gratis bij.
Beknopte uitleg van Tuhfah al-Atfal
Het gedicht Tuḥfah al-Aṭfāl is een van de meest bekende werken in Tajwid. Het is geschreven door sh. Sulaymān al-Djamzūriyy al-Shāfiᶜiyy. De imam dichtte op beeldschone en haast ongeëvenaarde wijze, over de regels omtrent de Nūn, de Tanwīn en de Mudūd, waardoor het uit het hoofd leren van de regels voor jong en oud mogelijk is.
Bekijk >>>
Inleiding tot Tajwid volgens Hafs
Dit boek is voor een beginnende student in Tajwid. Door een stappenplan en tips leer je in snelle tempo het vak Tajwid praktiseren. Je leert hoe je de letters van de Quran moet uitspreken, hoe de letters tot stand komen en welke eigenschappen tot een letter behoren. Je leert daarna de basis Tajwidregels van Izhar, Idgham, Ikhfaa, en Iqlab maar ook de Madd en nog veel meer.
Bekijk >>>
De Waqf volgens Hafs en Warsh
Dit boek gaat over de leer Waqf, namelijk: waar en hoe juist te stoppen in de nobele Qur’ān. Hiernaast worden de ondersoorten van Waqf ook toegelicht, zoals de Saktah, de Sukūt en de Qat’. Er zal ook uitgelegd wat de Waqf-tekens inhouden en hoe iemand deze dient te gebruiken. Om deze kennis makkelijk te maken, worden de regels van Waqf met structuur uitgelegd en zijn er regels volgens Warsh eraan toegevoegd.
Bekijk >>>
Begin met je lessen in Tajwid
Leer de Quran reciteren met Tajwid. Bij het Quran-instituut al-Husayn kun je gratis studeren in een mooie en professionele leeromgeving en kun je leren wanneer jou dat uitkomt. Maak ook gebruik van de gratis 1-op-1 cursussen bij een vakkundige docent van Al-Azhar.
Boeken over Tajwid en de Arabische taal, kun je via: de webshop
Lees ook:
Niet goed kunnen reciteren tijdens het leren; zondig?