Jouw plek om kundig te worden in de Qur’ān.

Alhusayn logo voor de Quran islam Tajwid

Hoofddoek in de islam

Inhoudsopgave

Vraag

Wat is de islamitische uitspraak met betrekking tot de Hijab (hoofddoek in de islam) en is het verplicht volgens de Shari’ah?

Antwoord

Het is verplicht voor elke moslimvrouw die de puberteit heeft bereikt om de hijab te dragen. Deze uitspraak is vastgelegd in de Koran, de Soennah en door de consensus van de moslimgemeenschap.


In de Koran zegt God de Almachtige: “O Profeet, zeg tegen je vrouwen, je dochters en de vrouwe van de gelovigen dat ze hun overkleden (Djilbaab) over zich heen laten hangen” (33:59).


In de profetische tradities zei de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem):

“O, Asmaa! Als een vrouw de menarche (menstruatie) bereikt, mag er niets [van haar lichaam] worden gezien, behalve dit en dit,” en hij wees naar haar gezicht en handen.” [Abu Dawud, al-Sunan]

Dit is ook de consensus van de moslims van de vroegste generaties en hun opvolgers. Het is noodzakelijkerwijs bekend bij alle moslims dat het verplicht is in religie.

En Allah en de Profeet weten het best, vrede zij met hem.

Quran-instituut al-Husayn
Quran-instituut al-Husayn
De artikelen en bijdragen van al-Husayn staan onder toezicht van de schriftgeleerden en medewerkers die uitmaken van het team. Voor een volledige beschrijving van het team zie de pagina team. De theologische artikelen zijn afkomstig van de Dar al-Ifta van Al-Azhar of andere betrouwbare bronnen die eerst nagekeken zijn door het team en vervolgens geplaatst op de website.

Vond je het artikel interessant?

Ontvang de artikelen en Fatwa over de islam in je e-mail

Lees hier ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Help mee

Met je Zakah of Sadaqah help je ons zulke artikelen en lessen voor de islam te maken. Studenten leren hierdoor gratis mee.

Doneren voor de Quran omdat we ANBI zijn

Omdat al-Husayn door de belastingdienst ANBI is gekeurd, kun je een groot deel van je Zakah en Sadaqah terugkrijgen. Wanneer je dit doet met een overeenkomst kun je meer terugkrijgen.

…meld je aan en blijf op de hoogte van onze artikelen en boeken en blijf doorleren

Gerelateerde post

Het jaarlijkse ritueel de Mawlid is een innovatie Bidah cover