Hoe krijg ik extra verlof voor mijn kinderen op Eid al-Adha of Eid al-Fitr?

Extra verlof op Eid al-Adha of Eid al-Fitr krijgen van school voor je kinderen, kan soms moeilijk zijn. In deze handleiding geven we je uitleg hoe je extra verlof wettelijk gezien kunt krijgen zonder dat je problemen krijgt.

Inhoudsopgave

Hoe krijg ik extra verlof voor mijn kinderen op Eid ul-Adha

Hoe krijgt je kind meerdere dagen vrij voor Eid (Eid al-Fitr of Eid al-Adha)?

Het kan soms lastig zijn om uit te zoeken hoeveel verlofdagen je kunt krijgen voor religieuze feestdagen, vooral als het gaat om meerdere dagen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je meer dan één dag vrij kunt krijgen voor Eid van school.

Over het algemeen zijn scholen redelijk flexibel als het gaat om religieuze feestdagen, maar communicatie en een tijdige aanvraag zijn cruciaal. Wees daarom altijd vriendelijk naar de school toe en vraag om begrip. Het zijn helpende mensen en houden van je kinderen.

1. Wet- en Regelgeving

Volgens de Nederlandse Leerplichtwet en de Methodische Aanpak Schoolverzuim is er geen harde limiet op het aantal dagen dat je vrij kunt krijgen voor religieuze feestdagen. De wet voorziet in vrijstelling voor de duur van de religieuze verplichtingen. In veel gevallen wordt één dag genoemd als richtlijn, maar dit is niet strikt bindend. Dit biedt ruimte voor meerdere dagen.

2. Richtlijn en Realiteit

Richtlijn: Veel scholen hanteren de richtlijn van één dag per religieuze feestdag. Dit wordt gezien als de standaardpraktijk.

Realiteit: Als jouw religieuze verplichtingen meerdere dagen omvatten, heb je recht op vrijstelling voor de gehele duur van deze verplichtingen. Dit is bevestigd in een wijziging van de Methodische Aanpak Schoolverzuim per september 2023.

De vrijstelling geldt namelijk voor de duur van de plichten die de religie of levensovertuiging met zich meebrengt. Dit kan dus ook meerdere dagen zijn. Het is aan ouders/verzorgers om hiervan kennis te geven aan het hoofd van de school.

3. Kennisgeving in plaats van Verlofaanvraag

Belangrijk om te weten is dat ouders/verzorgers geen verlof hoeven aan te vragen voor religieuze feestdagen, maar een kennisgeving moeten doen aan het hoofd van de school. Dit moet minimaal twee dagen van tevoren gebeuren.

Stappenplan om Meerdere Dagen Vrij te Krijgen

  1. Informeer je school tijdig: Stuur minimaal twee dagen van tevoren een schriftelijke kennisgeving naar het hoofd van de school. Leg hierin uit hoeveel dagen je nodig hebt en waarom.
  2. Verwijs naar de regelgeving: Als je school vragen heeft of twijfelt, verwijs dan naar de Methodische Aanpak Schoolverzuim en de recente wijzigingen per september 2023. Dit document bevestigt dat vrijstelling geldt voor de gehele duur van de religieuze verplichtingen.

Voorbeeld Kennisgeving

Hier is een voorbeeld van een kennisgeving die je kunt gebruiken:

Beste [Naam Hoofd van de School],

Hierbij informeer ik u dat mijn kind, [Naam van je Kind], niet aanwezig zal zijn op school van [startdatum] tot [einddatum] vanwege religieuze verplichtingen in het kader van [Eid al-Fitr of Eid al-Adha].

Conform de Methodische Aanpak Schoolverzuim, kan dit meerdere dagen zijn. Zie https://ingrado.nl/kennisbank/items/de-methodische-aanpak-schoolverzuim-tussentijdse-aanpassingen-en-implementatie.

Bedankt voor uw begrip.
Met vriendelijke groet,

[Je Naam]

Een perfect Eid cadeau!

Geef je kind een leerzaam cadeau! Leer je kind over voortplanting, de Awrah en de LHBTI volgens de islamitische visie. Bescherm je kind! Wees de scholen vóór!

Download het boek

Speciaal voor ouders hebben we een boek gemaakt met adviezen voor ze. Hierin zijn ook voorbeelden van de LHBTI+ propaganda verzameld zodat je als ouder kunt zien hoe erg het is gesteld met het onderwijs.

Download boek – Islamitisch gezin in gevaar LHBTI onderwijs op scholen

Foto van Quran-instituut al-Husayn
Quran-instituut al-Husayn
De artikelen en bijdragen van al-Husayn staan onder toezicht van de schriftgeleerden en medewerkers die uitmaken van het team. Voor een volledige beschrijving van het team zie de pagina team. De theologische artikelen zijn afkomstig van de Dar al-Ifta van Al-Azhar of andere betrouwbare bronnen die eerst nagekeken zijn door het team en vervolgens geplaatst op de website.

Vond je het artikel interessant?

Ontvang de artikelen en Fatwa over de islam in je e-mail

Lees hier ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordt drager!

Met je donatie help je ons leerzame artikelen en lessen voor de islam te maken. Kinderen en jongeren leren hier gratis mee!

Doneren voor de Quran omdat we ANBI zijn

Omdat al-Husayn door de belastingdienst ANBI is gekeurd, kun je een groot deel van je Zakah en Sadaqah terugkrijgen. Wanneer je dit doet met een overeenkomst kun je meer terugkrijgen.

Gerelateerde post

De gebedstijden per streek in Nederland (1)

Gebedstijden

De gebedstijden per streek in Nederland. Weet wanneer je kunt bidden.

Er zijn geen artikelen meer om te tonen.
Scroll naar boven

Summer school

Leer Arabisch lezen nog voor het nieuwe schooljaar, leer basis Arabisch/Tajwid zodat je vanaf september aan de nieuwe cursus als Medina Methode deel 1 en Tajwid volgens Hafs kunt meedoen. Begin 28 juli – 1 sept ’24

Om je een goede ervaring te geven bij alhusayn maken we gebruik van cookies. Door door te gaan op de website ga je hiermee akkoord.