Jouw plek om kundig te worden in de Qur’ān.

Alhusayn logo voor de Quran islam Tajwid

Gebeden inhalen of verrichten op een versnelde manier

Inhoudsopgave

Hoe kun je gebeden inhalen op een verkorte manier? Het zijn veel voorkomende problemen: de opeenstapeling van gemiste gebeden, de uitdagingen met het bidden op werk, het motiveren van kinderen bij het gebed… 

In drukke samenlevingen als Nederland en België zijn we continue aan het rennen om tijd te vinden voor onszelf. Het komt geregeld voor dat we hierin ook Allah vergeten.

Soms wordt het vergeten van Allah een gewoonte waardoor iemand maanden en zelfs jaren aan gebeden mist. Het lijkt hopeloos om te beginnen aan het inhalen van deze gebeden. Hoe kan iemand die honderden tot duizenden gebeden heeft gemist dit inhalen wanneer een gebed in de moskee al soms vijf tot tien minuten duurt?

Wanneer wij de boeken in Fiqh (islamitische jurisprudentie) openslaan op dit onderwerp vinden we de regel dat het gebed te allen tijde ingehaald dient te worden. Dit is zowel een verplichting als een schuld. Het slechts verrichten van de Tawbah, het tonen van berouw, vereffent deze schuld niet. Wat zou je dan moeten doen als iemand jaren aan gebeden schuldig is? Er is tenslotte geen praktische handleiding te vinden die je uitlegt hoe je deze gebeden snel en op een goede manier kunt inhalen.

Gebeden inhalen, we bieden je een uitweg

We hebben speciaal hierom een les aan dit onderwerp toegewijd, die jou kan helpen bij het inhalen van gebeden, jou kan motiveren en je gedrag hierin kan verbeteren. We leggen ook uit hoe je je kinderen kunt motiveren tot het gebed. Het beperkt zich niet tot het snel inhalen van gebeden alleen, maar het biedt ook een uitweg voor wanneer je op werk snel het gebed moet uitvoeren om problemen te voorkomen. De islamitische wetgeving biedt namelijk ruimte voor een verkorte manier aan waarbij je binnen een minuut of twee een verplicht gebed uit kunt voeren.

Deze verkorte manier van gebeden uitvoeren is onttrokken uit de autoritaire Fiqhboeken van de Hanafi wetschool en is te vinden in het nieuwe boek: Het gebed volgens de Hanafi wetschool.

Op het eind geven we ook tips hoe je kinderen kunt motiveren het gebed zelf te onderhouden en te motiveren om het gebed in te halen. 

Wat heb je aan deze les?
Na de les gevolgd te hebben weet je het volgende:

 • Op welke momenten je kunt bidden en op welke momenten niet;
 • Hoe je jezelf kunt motiveren tot het gebed;
 • Hoe je (jouw) kinderen kunt motiveren het gebed te onderhouden.

Daarnaast krijg je:

 • Handige tips om te blijven bidden;
 • Een handige Salah planner om je gebeden bij te houden en je gedrag te verbeteren;
 • Een gebedsplanner voor kinderen waardoor ze op spelende wijze hun (gemiste) gebeden kunnen bijhouden;
 • Een gebedscertificaat in geval je onderwijzer bent of behoort tot een islamitisch instituut of moskee.
Deel het graag met anderen zodat we samen beter worden!

Volg de les

Het gebed volgens de Hanafi wetschool

Het boek voor jong en oud. Op laagdrempelige manier zul je met plaatjes stap voor stap leren hoe je het gebed uitvoert en wat je moet lezen. Daarnaast worden de regels van het gebed uitvoerig behandeld. Je krijgt ook handige tips die je helpen bij het gebed. Tijdelijk krijg je het audioboek er gratis bij.
Bekijk >>>

Bekijk

Salaah planner 

Download de handige gebedsplanner waarmee je je gebeden kunt bijhouden. Daarnaast kun je met deze planner ook de punten bijhouden die je ervoor zorgen dat je je bed bijhoudt en de aandachtspunten die je weerhouden van het gebed.

Motiveer jezelf en train jezelf te waken over het gebed. Download het onderaan de pagina via het formulier.

Gebedsplanner voor kinderen

Download de handige Salahplanner waarmee kinderen spelenderwijs hun gebeden verrichten en gemiste gebeden inhalen. Print het uit voor 52 weken en je hebt een jaarplanner. Leer je kinderen te waken over hun gebed op een gemakkelijke manier.

gebeden inhalen planner

*Vul je gegevens in en je ontvangt beide gebedsplanners

Gebedscertificaat

Speciaal voor moskeeën en instituten hebben we een gebedscertificaat. Je kunt met ouders en middels de gebedsplanner, kinderen motiveren om het gebed te onderhouden en een beloningssysteem opzetten. We kunnen het certificaat voorzien met het logo van je moskee of instituut. Lever deze schoon aan in PNG met doorzichtige achtergrond. Mail ons graag via het contactformulier.

gebeden inhalen certificaat
Quran-instituut al-Husayn
Quran-instituut al-Husayn
De artikelen en bijdragen van al-Husayn staan onder toezicht van de schriftgeleerden en medewerkers die uitmaken van het team. Voor een volledige beschrijving van het team zie de pagina team. De theologische artikelen zijn afkomstig van de Dar al-Ifta van Al-Azhar of andere betrouwbare bronnen die eerst nagekeken zijn door het team en vervolgens geplaatst op de website.

Vond je het artikel interessant?

Ontvang de artikelen en Fatwa over de islam in je e-mail

Lees hier ons privacybeleid.

5 gedachten over “Gebeden inhalen of verrichten op een versnelde manier”

 1. Mohammed Sefiani

  Māsjā’Allah, het is een fantastisch werk.
  Moge Allah (swt) u rijkelijk belonen.

  Met vriendelijke groeten,

  Bāraka’Allah fīk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Help mee

Met je Zakah of Sadaqah help je ons zulke artikelen en lessen voor de islam te maken. Studenten leren hierdoor gratis mee.

Doneren voor de Quran omdat we ANBI zijn

Omdat al-Husayn door de belastingdienst ANBI is gekeurd, kun je een groot deel van je Zakah en Sadaqah terugkrijgen. Wanneer je dit doet met een overeenkomst kun je meer terugkrijgen.

…meld je aan en blijf op de hoogte van onze artikelen en boeken en blijf doorleren

Gerelateerde post

Het jaarlijkse ritueel de Mawlid is een innovatie Bidah cover