Jouw plek om kundig te worden in de Qur’ān.

Alhusayn logo voor de Quran islam Tajwid

Reactie op Geert Wilders’ provocatie van de Dar al-Ifta Cairo

Inhoudsopgave

Namens de Dar al-Ifta van Egypte een oproep aan de Nederlandse regering over de cartoonwedstrijd van Geert Wilders (PVV).

De Observatory of Islamophobia, aangesloten bij het Egyptian Fatwa Center, veroordeelde de oproep van het rechtse Nederlandse parlementslid Geert Wilders tot een internationale wedstrijd rond karikaturen van de profeet Mohammed later dit jaar met klem.

Tweede Kamerlid Wilders zei eerder dat het Nederlandse parlement een internationale cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed zou organiseren. De leider van de Nederlandse Volksvrijheidspartij zei dat de tentoonstelling eind dit jaar zou plaatsvinden, eraan toevoegend dat “hij al meer dan 100 cartoons heeft ontvangen en dat de deur nog steeds openstaat om meer tekeningen van over de hele wereld te ontvangen.”

Het Observatorium roept de regering, het Nederlandse parlement en alle betrokken partijen op om zich te verzetten tegen deze racistische oproep, aangezien het de gevoelens van moslims in het hele land oproept. Het verhoogt ook de staat van spanning en onverdraagzaamheid binnen Europa en maakt de weg vrij voor de kiemen van terrorisme en extremisme. Intolerantie en aanzetten tot haat.

Het Observatorium benadrukte dat deze racistische oproepen niet geloven in diversiteit, coëxistentie en onderlinge relaties tussen religies en beschavingen, en verwerpt de fundamenten van moderne samenlevingen en hun waarden gebaseerd op burgerschap en respect voor anderen, ongeacht etnische en ideologische dimensies.

Het Nederlandse parlement heeft in 2015 op verzoek van hetzelfde lid geweigerd om cartoons in zijn hoofdkwartier te tonen. Daarnaast heeft Wilders al een film genaamd “Fitna” op internet uitgezonden, die woedende reacties veroorzaakte onder de moslimgemeenschap in Nederland, evenals de veroordeling en afwijzing van verschillende Arabische en islamitische hoofdsteden.

Het Observatorium wees erop dat deze racistische oproepen proberen de beschaafde omgeving in Europa te exploiteren om zich te vermommen achter de slogan van vrijheid van meningsuiting, maar ze zien opzettelijk over het hoofd dat het klimaat van vrijheid samengaat met een reeks andere waarden die gebaseerd zijn op coëxistentie en wederzijds respect , ideologisch of etnisch.

Het Observatorium riep lokale en internationale instanties op om hard en snel te werken aan het invoeren van wettelijke wetgeving voor deze racistische oproepen en om ze te bestrijden en om alle vormen van onverdraagzaamheid en religieus extremisme te voorkomen, om alle humanitaire en beschavingswaarden en de waarden van dialoog, tolerantie en coëxistentie ondersteunen.

Quran-instituut al-Husayn
Quran-instituut al-Husayn
De artikelen en bijdragen van al-Husayn staan onder toezicht van de schriftgeleerden en medewerkers die uitmaken van het team. Voor een volledige beschrijving van het team zie de pagina team. De theologische artikelen zijn afkomstig van de Dar al-Ifta van Al-Azhar of andere betrouwbare bronnen die eerst nagekeken zijn door het team en vervolgens geplaatst op de website.

Vond je het artikel interessant?

Ontvang de artikelen en Fatwa over de islam in je e-mail

Lees hier ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Help mee

Met je Zakah of Sadaqah help je ons zulke artikelen en lessen voor de islam te maken. Studenten leren hierdoor gratis mee.

Doneren voor de Quran omdat we ANBI zijn

Omdat al-Husayn door de belastingdienst ANBI is gekeurd, kun je een groot deel van je Zakah en Sadaqah terugkrijgen. Wanneer je dit doet met een overeenkomst kun je meer terugkrijgen.

…meld je aan en blijf op de hoogte van onze artikelen en boeken en blijf doorleren

Gerelateerde post

Het jaarlijkse ritueel de Mawlid is een innovatie Bidah cover