Jouw plek om kundig te worden in de Qur’ān.

Alhusayn logo voor de Quran islam Tajwid

Liegen om kwaad te voorkomen

Inhoudsopgave

Vraag

Mag je liegen in de islam? Is het toegestaan om te liegen als het doel is om kwaad te voorkomen?

Antwoord

Er is een verschil tussen liegen, d.w.z. opzettelijk in strijd met de waarheid verkondigen, en het geven van een verkeerde indruk [al-Ma’areed] wat betekent dat je iets zegt dat ogenschijnlijk een andere betekenis bedoelt, terwijl je een andere bedoelt. Dit is niet in strijd met de waarheid van de boodschap; maar de spreker bedoelt een specifieke boodschap, terwijl de hoorder iets anders begrijpt.

Deze vorm van berichtgeven is in specifieke toestanden toegestaan. Het is toegestaan ​​om deze manier van spreken te gebruiken om kwaad en schade af te wenden.

Zo is er bijvoorbeeld overgeleverd dat toen moslims hun toevlucht zochten bij de Negus [koning van Abessinië] en hij weigerde ze terug te geven aan de ongelovigen, hij door de christenen werd beschuldigd van het afzweren van zijn religie. Hij hanteerde toen een methode waarmee grote schade en kwaad werd afgewend. De Negus schreef op een stuk papier:

“Er is geen godheid dan Allah en Mohammed is Zijn dienaar en Boodschapper. Jezus is Zijn dienaar en Boodschapper, geboren uit Maria, verwekt zonder vader.”

Vervolgens spelde hij het papier onder zijn overhemd vast op de plek van zijn hart. Hij ging naar de Abessijnen die hem ervan beschuldigden het christendom te hebben verlaten. “Je hebt onze religie verlaten en beweert dat Jezus een dienaar is, terwijl [onze religie ons leert] dat hij de Zoon van God is.”

De Negus legde zijn hand op zijn hart (dus op het papier) en zei:

“Ik getuig dat Jezus niet meer was dan dit”, waarmee hij bedoelde dat wat hij op het papier stond geschreven. De christenen geloofden hem op zijn woord en lieten hem toen met rust.

Er is gezegd dat het acceptabel is om je toevlucht te nemen tot Ma’reed in plaats van te liegen.

Een groep geleerden baseerde zich op de toelaatbaarheid hiervan op deze Hadith en verklaarde de toelaatbaarheid van liegen in bepaalde gevallen, zoals oorlog, om mensen met elkaar te verzoenen en om schade te voorkomen.

En de Almachtige Allah weet het het beste.

Quran-instituut al-Husayn
Quran-instituut al-Husayn
De artikelen en bijdragen van al-Husayn staan onder toezicht van de schriftgeleerden en medewerkers die uitmaken van het team. Voor een volledige beschrijving van het team zie de pagina team. De theologische artikelen zijn afkomstig van de Dar al-Ifta van Al-Azhar of andere betrouwbare bronnen die eerst nagekeken zijn door het team en vervolgens geplaatst op de website.

Vond je het artikel interessant?

Ontvang de artikelen en Fatwa over de islam in je e-mail

Lees hier ons privacybeleid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Help mee

Met je Zakah of Sadaqah help je ons zulke artikelen en lessen voor de islam te maken. Studenten leren hierdoor gratis mee.

Doneren voor de Quran omdat we ANBI zijn

Omdat al-Husayn door de belastingdienst ANBI is gekeurd, kun je een groot deel van je Zakah en Sadaqah terugkrijgen. Wanneer je dit doet met een overeenkomst kun je meer terugkrijgen.

…meld je aan en blijf op de hoogte van onze artikelen en boeken en blijf doorleren

Gerelateerde post

Het jaarlijkse ritueel de Mawlid is een innovatie Bidah cover